Vem kan hjälpa dig om du har ont i ryggen?

Vart vänder du dig om du får problem med ryggen? Det finns flera olika vägar att gå för att få den hjälp du behöver.

Du kan vända dig till en sjukgymnast. De kallas numera för fysioterapeuter och finns på de flesta hälsocentraler. Du behöver ingen remiss från läkare utan kan kontakta dem direkt. Andra alternativ kan vara en naprapat eller en kiropraktor.

Hur vet man vad som är bäst? Ett sätt kan vara att fråga runt och få rekommendationer från släktingar och vänner som fått bra hjälp. Ett annat sätt är att prova ett alternativ och känna efter om det passar just dig. Det gäller att hitta någon som skapar förtroende hos dig för att ni ska kunna jobba effektivt tillsammans. I grova drag ska vi titta på skillnader och likheter mellan de här tre yrkesgrupperna.

Likheter
Alla tre yrkesgrupperna arbetar för att du ska bli av med dina ryggproblem. De undersöker dig och ställer en diagnos som de sedan arbetar utifrån. Alla tre har möjlighet att skriva en remiss till läkare om de upplever att du behöver annan medicinsk vård. Idag är både naprapat och kiropraktor legitimerade hos Socialstyrelsen likaväl som fysioterapeuten. Tidigare ansågs naprapat och kiropraktor höra hemma inom alternativmedicinen och var alltså inte fullt ut godkända inom vården.

Skillnader
En kiropraktor manipulerar rörelseapparaten för att korrigera det som ligger fel och skapar smärta. En naprapat gör samma sak men arbetar även med muskler och senor. Går du hos en naprapat får du troligen ett övningsprogram hos https://naprapatstockholmslän.se som du får köra hemma på egen hand för att stärka det som är svagt och orsakar problem.

En sjukgymnast fokuserar på muskler och mjukdelar. Genom massage, akupunktur och TNS hjälper man personen på plats och sedan är det övningsprogram som gäller.

Det här är skillnader i grova drag. Det är inte ovanligt att du hittar en fysioterapeut som använder sig av en viss form av manipulering likaväl som en kiropraktor kan ge dig ett övningsprogram. Det går alltså lite hand i hand. Det är därför det är viktigt att söka tills du hittar den yrkesutövare som passar just dig

Högkostnadsskydd

Fysioterapeuten arbetar ofta inom den offentliga sektorn för en naprapat och då omfattas du av sjukvårdens högkostnadsskydd när du betalar din avgift. Avgiften ligger på samma nivå som ett läkarbesök. En del fysioterapeuter och nästan samtliga naprapater och kiropraktorer arbetar privat och tar då ut en högre avgift. Är de däremot anslutna till Landstinget gäller samma patientavgift.

Nu är väl inte pengar allt om det handlar om att bli av med besvärliga problem. Du får väga det ena mot det andra för att ta ett beslut om vilken väg du vill gå.

Utbildning

En annan skillnad är utbildningen. En naprapat och en kiropraktor har en utbildning på 4 eller 5 år. Utbildningarna fanns tidigare endast utomlands, men idag finns de i Sverige och godkända av Socialstyrelsen. För att bli legitimerad fysioterapeut går man en utbildning på 3 år och den har funnits i Sverige under mycket lång tid. Socialstyrelsen håller koll på att utbildningarna håller måttet för vad som krävs för att vården ska bli patientsäkrad.