Frågetecken som finns där ute med hantverkare som lägger golv angående snickeriyrket. För den händige som inte är rädd att hugga i så är snickeri ett spännande och lukrativt yrkesområde. Enligt Framtid.se är det en lätt bransch att få jobb i nu och framöver, och genomsnittslönen ligger på 32 000 kronor brutto. För den erfarne snickaren finns också möjlighet att specialisera sig inom yrket och bli exempelvis möbelsnickare. Så hur ska du som vill bli snickare gå tillväga? Vanligast är att börja med att gå Bygg- och anläggningsprogrammet på gymnasiet och fortsätta därifrån, men idag finns det också en rad olika sätt oavsett ålder, tidigare utbildning och erfarenhet.
Gymnasieutbildningar
Du som ska börja gymnasiet och funderar på att bli snickare rekommenderas att välja Bygg- och anläggningsprogrammet med inriktning husbyggnad. Direkt efter examen är du kvalificerad att jobba som träarbetare, och efter ungefär två år som lärling inom snickeribranschen är du redo att prövas för yrkesbevis som snickare. Vill du hellre bli finsnickare och till exempel tillverka möbler kan du istället söka till hantverksprogrammet med inriktning finsnickeri.
Komvux
Är du vuxen och saknar gymnasieutbildning eller vill påbörja en ny yrkesbana är ett alternativ att läsa på Komvux. Många skolor erbjuder vuxenutbildning till snickare eller träarbetare på ett flertal orter i Sverige. Liksom efter en gymnasieutbildning kan du gå som lärling för att sedan avlägga yrkesteoretiskt prov. Ett visst antal lärlingsstimmar krävs för ett yrkesbevis, och tiden för din utbildning räknas dit.
Lärlingsarbete
För att tilldelas yrkesbevis som snickare behöver du förutom godkänt yrkesteoretiskt prov uppnå ett visst antal timmar då du praktiserat yrket som lärling. Även om du saknar relevant utbildning kan du söka anställning som snickarlärling och avlägga teoriprovet efter tillräckligt antal timmar. Du läser då in teorin på distans vid sidan av lärlingsarbetet via BYN (Byggbranschens Yrkesnämnd).
Bli snickare utan yrkesbevis?
Tekniskt sett finns det inga hinder för att jobba som snickare utan formell utbildning och yrkesbevis. Det finns absolut arbetsgivare som anställer personer utan yrkesbevis, men även dessa kräver vanligtvis erfarenhet inom snickeri som du måste kunna redogöra för på något vis, och de allra flesta seriösa arbetsgivare vill se ett yrkesbevis eller allra minst en examen från en relevant utbildning. Dock kan du som är lärling och har en mindre andel timmar kvar innan du kan prövas för yrkesbevis i många fall anställas på deltid hos en snickerifirma. Ett yrkesbevis är helt enkelt en säkerhetsgaranti både för arbetsgivaren, företagets kunder och även för dig själv, som visar att du har de teoretiska och praktiska kunskaper som krävs för att utföra ett bra jobb på ett säkert sätt.
Egenanställning
Är du självlärd och anser dig ha tillräckliga erfarenheter inom snickeri är ett alternativ att starta din egen firma. I det fallet tar du själv ansvar för att du har de kunskaper som krävs, och är dina kunder nöjda så kan de validera din kompetens och ge dig ett gott rykte.