Måla om en dörr

När man utför sin köksrenovering så kan man lätt spara pengar och resurser på att inte alltid köpa nya grejer utan göra om det som går att göras om. Något som går att göra om i en köksrenovering är nämligen innerdörrarna. Detta utsätts ofta för mycket slitage genom åren i en familj och de måste göras extra slitstarka i tillverkningsprocessen.

Det är inte dyrt eller komplicerat att snygga till en dörr så vem som helst kan utföra jobbet i er köksrenovering. Även om dörrarna kanske inte är så hårt åtgångna så kan det vara roligt att fräscha till dom lite med en annan färg eller så som kanske passar det nya köket bättre.

Färg och mängd
När man håller på med inredning och ska måla detta vid en köksrenovering så är rekommendationen av https://köksrenoveringstockholmslän.se/ att använda en färg som är akrylbaserad. Den kommer hålla ett bra tag framöver och så har den effekten att den torkar hyfsat snabbt.

Ibland får man måla på två gånger då vissa underlag suger upp mer än andra, sen beror det också på vad du har för färg på dörren, om det är så att underfärger är mörk och du ska måla ljust så behövs oftast flera lager färg. Tänk ungefär 1 liter färg till varje dörr i din köksrenovering.

Hur du gör steg för steg

 1. När du påbörjat din köksrenovering och tagit ner dörren så lägg den på en yta där det inte gör något om det kladdar. Lägg den gärna på några pallar.
 2. Ta bort allt på dörren som inte ska målas, till exempel gångjärn och handtag.
 3. Nu tvättar du dörren så det inte är några oljor, barnfärger eller annat på den.
 4. Slipa sen dörren med ett fint slippapper, detta för att ytan ska bli uppruggad.
 5. Om du inte vill måla över den gamla färgen så kan du antingen stryka på färgborttagningsmedel och skrapa bort den eller så kör du med en varmluftspistol.
 6. Shellack är något du kan använda när du har tvättat dörren med målartvätt och sen vill ta bort fula detaljer och träkvistar.

Nu kommer vi till det roliga, att måla. I en köksrenovering blir det ofta mycket målande och tänk på att ta din tid på dig för du ska titta på det ett bra tag framöver.

 1. Måla dörren först med din grundfärg tills den är bra täckt.
 2. Man kan lägga spackel om det är några små skador i dörren du vill ha bort.
 3. Nu börjar du med att måla på din färg som du valt åt dörren, ett tips är att rolla, det blit snyggast.
 4. Om man inte känner att man har goda erfarenheter av att måla så använd en planstrykare som gör färgen jämn.
 5. Nu kollar du om du behöver måla igen.

Såhär går det till att skapa en helt ny dörr av en gammal, det är enkelt, kul och billigt!