Lägga klinker i badrummet – det här ska du tänka på

Många väljer klinker som golvmaterial vid en badrumsrenovering, dels för att det är både snyggt och lättstädat och dels för att det är ett bra material för den som vill ha golvvärme. Att lägga ett klinkergolv behöver inte vara så svårt om man är någorlunda händig och har tålamod att vara tillräckligt noggrann. Här följer några bra tips att ha i åtanke innan man påbörjar arbetet.

Mät ytan noggrant

Innan man sätter igång med en badrumsrenovering är det såklart viktigt att ta mått, allra helst när det kommer till golvet. Ta så exakta mått som möjligt och skriv ned dessa när det är dags att besöka en bygghandel för att införskaffa materialet. På så vis riskerar man inte att komma hem med för mycket eller för lite klinkers till sitt nya badrum.

Kontrollera slitstyrkan

Det finns olika typer av klinkers och ska man genomföra en referenstagning inför badrumsrenovering är det givetvis viktigt att man väljer något som är anpassat just för badrum. Slitstyrkan för klinkers mäts i PEI, där 5 är det allra tåligaste och mest slitstarka. För badrum räcker det med PEI 2 för golv och 1 för väggar, så passa på att rådfråga när det är dags att inhandla materialet.

Fundera över fogarnas färg
Det kan verka som en liten detalj men faktum är att färgen på fogarna har en avgörande del i hur rummets slutgiltiga resultat kommer bli. Fogen har förmågan att framhäva eller dämpa klinkerplattornas färg. En vit fog blir en snygg kontrast mot färgade plattor men är istället väldigt svår att hålla ren och fräsch. En mörk fog smälter in mer och blir inte en lika utstickande detalj på samma sätt som den vita.

Viktigt med bra underlag

För att slutresultatet av en badrumsrenovering ska bli bra krävs det bra underarbete i samtliga moment. När det gäller golv med klinkers är det inget undantag, utan underlaget behöver vara slätt och stabilt. Innan börjar sätta sina valda klinkerplattor är det också bra att se till så att ytan under är ren och fri från sprickor. Finns det ojämnheter kan man jämna ut dessa med fix eller massa.

Att välja klinker som material vid en badrumsrenovering är ett bra val av många anledningar men planerar man att lägga golvet på egen hand är det viktigt att man är noggrann med alla moment. Känner man sig osäker kan man alltid kontakta en professionell golvläggare istället, för att vara säker på att få det önskade slutresultatet.