Hemstädning för nybörjare – Frågor och svar

Att anlita hemstädning för första gången kan kännas nervöst. Efter gediget letande, eller kanske på rekommendation från en vän, ska man nu anförtro en främling med sina hemnycklar. Främlingen ska också gå igenom de stökiga utrymmen du kanske stänger för när du har gäster över. För de allra flesta fungerar det dock mycket bra att anlita hemstädning. Man får mer tid över, ett renare och snyggare hem (men förvisso en lite mindre plånbok).

I den här texten vill vi svara på vanliga funderingar, som kan dyka upp hos många förstagångsbeställare.

Kan jag vara hemma medan städningen pågår?

En del känner kanske att det blir konstigt om de är hemma medan ens hemstädning pågår. Kanske tänker man då att städaren bör ha utrymme att arbeta i lugn och ro. Andra tycker raka motsatsen, och vill gärna vara med och styra sin hemstädning i detalj. De flesta städfirmor kan nog enas om att det är helt upp till dig – de är med all sannolikhet vana med båda.

Bör jag städa något innan städaren kommer?

Det beror på. Om din städare kommer fram till en bostad som är extremt stökig, kommer relativt liten tid att hinna läggas på mer djupgående rengöring (så som moppning och rengöring av lite mer skymda utrymmen). De flesta anlitar städare på timme, men det är en annan sak om du har avtalat om att hela huset ska städas, oavsett tidsåtgång. Då bör du bara känna till att det blir dyrare, ju stökigare det är.

För den som har hemstädning någon gång i veckan eller i månaden är det fördelaktigt att röja undan lite grann. Om kläder inte ligger på golvet, om skorna står i skohyllan och så vidare, kommer städaren ha mer tid att verkligen gå på djupet. Och det är troligtvis just den delen av städningen du tycker om minst. En studie som gjordes i London visade på att 2 av 3 londonbor städade sina hem innan deras städfirma kom.

Vad kan man förvänta sig? Och inte förvänta sig?

Det finns en del saker som kanske inte kan anses höra till normal hemstädning. Hit hör till exempel rester från husdjur eller vätskor från människor. Det här är kanske inte direkt vanligt att städfirmor stöter på – men det finns andra saker. Det har till exempel säkerligen hänt att kunder bett firman att flytta tunga möbler. Det här anses inte ingå i vanlig hemstädning, även om ett antal firmor kanske kan göra det mot en extra kostnad.

Vad borde jag fortsätta göra själv, och vad bör jag leja ut?

Det råder såklart olika åsikter om detta. Framförallt är det kanske tre saker du bör ha i åtanke:

  • Om det är något du verkligen inte tycker om att göra.
  • Hur mycket tid som kommer att frigöras för dig.
  • Hur lång tid det tar för städaren (kan andra delar av din hemstädning bli lidande?).

Det kan givetvis finnas fler faktorer än så att ta i åtanke. Inget huggs i sten, så det står dig fritt att genom dialog med din städare testa olika saker.