Därför ska du välja stengolv till badrummet

Ett av dom stora valen vid en badrumsrenovering är att välja material till golvet. Praktisk matta, prisvärd klinker eller ett exklusivt stengolv. Det finns många fördelar med att välja det sistnämnda, bland annat för att det är både tidlöst och snyggt men också för att det är lättstädat och tåligt om man väljer rätt. Det finns många olika typer av stengolv som lämpar sig för badrum men oavsett val får man ett vackert och hållbart resultat som förmodligen kommer imponera på många gäster.

Tåligt material

En av anledningarna till varför man bör överväga ett stengolv vid sin badrumsrenovering är för att det ger ett otroligt tåligt och hållbart resultat. Olika stenmaterial har olika egenskaper men generellt sett så tål dom flesta stengolv en ovanligt hög belastning. Granit och skiffer hör till dom allra mest tåliga medans marmor och kalksten har något sämre egenskaper på just den punkten.

Vackert, tidlöst – och lättstädat

Ännu en fördel med att välja sten som golvmaterial vid en badrumsrenovering är att det ger ett tidlöst resultat. Stengolv har använts i hundratals år och det är alltid lika trendigt. Det är elegant och exklusivt och skapar en känsla i rummet som är svår att hitta annars. Den vackra ytan är i dom flesta fall dessutom lättstädad vilket är ett stort plus i ett badrum.

Att tänka på

Har man bestämt sig för att lägga ett stengolv finns det några saker som är bra att tänka på. Det första är att vissa stensorter med vanligt blanka ytor kan medföra en viss halkrisk, allra helst när man går med blöta fötter över golvet. En grövre huggning av stenen ger ett mer halksäkert golv men gör också att det blir lite svårare att hålla rent, så leta efter en sten som är halksäker men ändå inte för grov så att städningen kan hållas enkel. En annan sak att ha i åtanke redan när man planerar sin badrumsrenovering är att sten är tungt och att golvet under behöver vara extra stabilt för att orka bära upp tyngden av stenytan.

Att lägga ett stengolv är ganska dyrt om man jämför med andra golvmaterial som lämpar sig för badrum men med tanke på både utseende, egenskaper och den långa hållbarheten så kan det vara värt att lägga en slant extra. Det är ett tungt arbete och det är viktigt att man gör på rätt sätt men det är mödan värt när allt är färdigt. Resultatet blir ett badrum som känns både lyxigt och stilrent – till stor del tack vare golvet.